1 Wymień bakterię które mają znaczenie dla żywności?? 2 Co zalicza się do mikrobiologii?? 3 Na jakie grupy dzielimy wirusy??

1 Wymień bakterię które mają znaczenie dla żywności?? 2 Co zalicza się do mikrobiologii?? 3 Na jakie grupy dzielimy wirusy??
Odpowiedź

1. Bakterie, które mają znaczenie dla żywności to bakterie fermentujące. Bakterie te oddychają beztlenowo (fermentują). Wyróżniamy kilka rodzaji fermentacji. Jedną z rodzaji fermentaci jest fermentacja mlekowa, która powoduje m.in. kwaśnienie mleka. Dzięki tej fermentacji możliwe jest uzyskiwanie kiszonych ogórków oraz kiszonej kapusty. Kolejnym rodzajem fermentacji jest germaentacja alkoholowa, która przeprowadzana jest przez drożdze. 2. Do mikrobiologii zalicza się dział nauki, który zajmuje się pojęciami związanymi z mikroorganizmami (bakterie, grzyby oraz niektóre protisty) oraz wirusami. 3. Wirusy ze względu na rodzaj komórki w którą infekują dzielimy na: -wirusy zwierzęce -wirysy roślinne -bakteriofagi (wirusy atakujące komórkii bakterii).

Dodaj swoją odpowiedź