Temperatura wody morskiej w jej powierzchniowej warstwie zmienia się wraz z szerokością geograficzną i wynosi: w strefie międzyzwrotnikowej ok. 30°C, na obszarach podbiegunowych ok. -2°C; średnia wszystkich wód oceanicznych to 17,4°C. Temperatura wody morskiej zmienia się wraz z głębokością. W wodach oceanicznych wyróżnia się trzy warstwy termiczne: – powierzchniową – średnio do 400 m głębokości, w której temperatury są zróżnicowane zależnie od czynników zewnętrznych; – przejściową – na głębokości 400-1200 m, gdzie następuje spadek temperatury do ok. 5°C; – głębinową – z powolnym spadkiem temperatury do 0°C. Woda morska jest roztworem niemal wszystkich pierwiastków chemicznych. W jej skład wchodzą głównie: – chlorek sodu – ok. 78% składników mineralnych, – chlorek magnezu – ok. 11%, – siarczan magnezu – ok. 5%, – siarczan wapnia – ok. 3%, – węglany i pozostałe składniki – ok. 3%.
Woda morska jest roztworem niemal wszystkich pierwiastków chemicznych. W jej skład wchodzą głównie: – chlorek sodu – ok. 78% składników mineralnych, – chlorek magnezu – ok. 11%, – siarczan magnezu – ok. 5%, – siarczan wapnia – ok. 3%, – węglany i pozostałe składniki – ok. 3%.