przyczyny: Pokarmy, napoje i inne przyczyny, które mogą wywoływać zgagę: alkohol (zwiększa wydzielanie kwasu solnego) kawa, herbata, cola i inne zawierające kofeinę napoje gazowane czekolada Owoce cytrusowe i soki (powodują zakwaszenie) pomidory Ostre przyprawy i tłuste jedzenie mięta orzeszki ziemne ciasto drożdżowe (szczególnie starsze) jak powstaje: Zgaga – pieczenie lub ból pochodzący z przełyku spowodowany przez zarzucanie (cofanie się) soku żołądkowego z żołądka do przełyku. Ból jest odczuwany najczęściej zamostkowo, w nadbrzuszu i w skrajnej postaci może promieniować do szyi, gardła, krtani, kąta żuchwy, a nawet bocznych części klatki piersiowej. zapobieganie: Najczęściej doradza się unikania pewnych rodzajów pokarmów przed zaśnięciem, aby uniknąć przyszłych ataków. W leczeniu farmakologicznym stosuje się: leki przeciwkwasowe (np. soda oczyszczona) o szybkim, lecz krótkotrwałym działaniu (tabletki lub zawiesinę trzeba stosować kilka razy dziennie).W jednej z metaanaliz wykazano, że uniesienie głowy w pozycji leżącej skutecznie zapobiega zgadze, chociaż dowody na to pochodzą tylko z badań bez randomizacji. Najczęściej doradza się unikania pewnych rodzajów pokarmów przed zaśnięciem, aby uniknąć przyszłych ataków.
Choroba układu pokarmowego "zgaga" opisz: -jak powstaje -przyczyna -zapobieganie Proszę się trochę rozpisać ¾ strony "minimum" Mam to na ocenę na jutro wiec proszę dokłanie się rospisać ma to być notatka Pozderka
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź