Kwasy karboksylowe- sa pochodnymi węglowodorów. Zawierają one grupę karboksylową ( - COOH połączone z grupą alifatyczną. Kwasy karboksylowe zawierające więcej niż 6 atomów węgla nazywamy kwasami tłuszczowymi ( lub wyższymi kwasami karboksylowymi) . Ulegają one dysocjacji , mają odczyn kwaśny (wyższe mają odczyn obojętny , ulegaja reakcji spalania. Niektore z wyzszych kwasow , posiadaja wiazanie podwojne. Nizsze kwasy karboksylowe powstaja w wyniku utleniania sie alkoholi.Sa one szeroko wykorzystywane przez czlowieka. Alkohole sa zwiazkami organicznymi , pochodnym węglowodorów , których cząsteczki zawierają grupe hydroksylowa (wodorotlenowa) -OH. Rozróżnia się alkohole: a) pierwszorzędowe (mające ugrupowania -CH2OH), b) drugorzędowe ( CHOH) c) trzeciorzędowe Alkohole sa cieczami lub ciałami stałymi (alkohole wyższe).Te alkohole , których cząsteczki zawierają 1-3 atomów węgla doskonale mieszaja się z wodą , pozostałe mają rozpuszczalność ograniczoną.Odznaczają się zwykle zapachem . Alkohole reaguja z wieloma metalami, zwłaszcza litowcami tworząc alkoholany, są to związki o charakterze soli , z kwasami organicznymi i nieorganicznymi dają estry. Ulegają reakcji spalania, nie dysocjują.
chemia-charakterystyka alkoholi i kwasów karboksylowych Praca zaliczeniowa
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź