przepis na pierniki świąteczne

przepis na pierniki świąteczne
Odpowiedź

  Składniki - 1/2 kg mąki - po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru - 12 dag margaryny - 1 jajko - 1 łyżeczka sody - szczypta soli - 1 opakowanie przyprawy do pierników poza tym: - cukier puder do lukru - do zabarwienia lukru: ja używam spożywczych barwników do wielkanocnych pisanek ale może też być kakao, sok z buraków lub takie kolorowe, farbowane syropy do picia (do rozcieńczania z wodą). Mieszam je wtedy z cukrem pudrem. 1. Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. 2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem. 3. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery. 4. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. 5. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika) 6. Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp. 7. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku.

Składniki 1.1/2 kg mąki 2. po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru 3. 12 dag margaryny 4. 1 jajko 5. 1 łyżeczka sody 6. szczypta soli 7. 1 opakowanie przyprawy do pierników 8. cukier puder do uzyskania  lukru   Wykonanie: - Na stolnicę przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. - Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. - Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery. - Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze. - Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote  - Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier . SMACZNEGO!

Dodaj swoją odpowiedź