Jakie znaczenie ma fermentacja w gospodarce człowieka. Na dziś proszę

Jakie znaczenie ma fermentacja w gospodarce człowieka. Na dziś proszę
Odpowiedź

Przykłady korzystnej roli fermantacji to: mlekowa- polega na zmianie glukozy w cytoplaźmie bakterii mlekowej do kwasu mlekowego i energii. Kwas mlekowy powuduje np: zsiadanie się mleka co jest niezbędne chyba w przemyśle cukierniczym. alkoholowa polega na zmianie glukozy w cytoplaźmie komórki do etanolu, CO2 i energii. Ma bardzo duże zastosowanie w przemysle alkoholowym, do tworzenia win, likierów itd. metanowa, która została w poście wyżej opisana, ma ona na celu kompostowanie ressztek roślinnych do formy kompostu, który jest przyswajalny dla roślin. Co do biogazu tworzy sie on głównie na wysypiskach śmieci, w tworzeniu kompostu wydziela go się nie za wiele, ale na wysypiskach jest go dużo i może być on wykorzystywany o ile dobrze pamiętam do opału w mieszkaniach. Ogólnie fermentacja przyczynia się do obiegu materii w przyrodzie, reducenci wykorzystują ją często do rozkładu martwych resztek organicznych to jest główna rola w przyrodzie. Co do zastosowaniu w życiu człowieka to jeszcze jak np: ktoś mieszka w domku jednorodzinnym to może miec szambo nie wywożone przez szambiarkę tylko naturalnie rozkładane przez bakterie w procesie fermentacji metanowej. Niekorzystne to np: octowa zmieniająca etanol w kwas octowy, z jedenj strony korzystna jeśli chodzi o przemysł bo mamy ocet a jeśli chodzi o nasz alkohol w domach to sprawia, że nie nadaje się on do picia. masłowa zmienia chyba masło w coś innego ale nie pamiętam dokładnie w co. Ale jest niekorzystna raczej. Jeśli chodzi o wpływ niekorzystny w przyrodzie to może być zakwaszanie gleby co odbija się również na uprawach człowieka np: jabłoń rosnąca na glebie zakwszaszonej prze rozkładające się kilka lat jabłka które z niej spadly nie będzie rodziła owoców.

Dodaj swoją odpowiedź