Jakie składniki pokarmowe rozkładają enzymy trzustkowe? PILNE NA JUTRO!!!!!!!!!!!!

Jakie składniki pokarmowe rozkładają enzymy trzustkowe? PILNE NA JUTRO!!!!!!!!!!!!
Odpowiedź

-enzym zawarty w soku tzrustkowym rozkłada białko, cukry tłuszcze -Enzym o nazwie amylaza rozkłada niektóre części skrobi na mniejsze fragmenty. Lipaza dzieli cząstki tłuszczu, ale aby je całkowicie wykorzystać, potrzebuje pomocy kwasu żółciowego , który ostatecznie przerabia dostarczony z jedzeniem tłuszcz. Proteaza , kolejny enzym zawarty w soku trzustkowym , rozkłada białko. Wytwarzany przez trzustkę sok zawiera oprócz enzymów wodorowęglan , który potrafi neutralizować kwasy. W żołądku powstaje kwas solny , który razem z pokarmem przechodzi do dwunastnicy. Gdyby nie wodorowęglan , powstające enzymy trzustkowe nie mogły przystąpić do pracy i rozpocząć procesów trawiennych. W kwaśnym środowisku nie mogą funkcjonować. Bez sprawnie pracującej trzustki nie ma prawidłowego przyswajania składników pokarmowych. Ale organ ten pełni również funkcje gruczołu wewnątrzwydzielniczego, bo produkuje dwa ważne hormony – insulinę i glukagen. Uczestniczą one w przekształcaniu składników odżywczych czerpanych z pożywienia w niezbędne dla komórek energię.

Enzym - Amylaza (sok trzustkowy)  trawi cukier Enzym - Maltaza ( sok trzustkowy)  trawi  również cukier Enzym - Lipaza( sok trzustkowy)  trawi tłuszcze Enzym - Trypsyna  (sok trzystkowy) trawi białka Enzym - Nukleaza  (sok trzustkowy) trawi kwasy nukleinowe

Dodaj swoją odpowiedź