Bakterie spełniają wielką role w stosunku do naszej Ziemi. Gdyby ich nie było, powierzchnia naszej planety pokryta byłaby wielometrową warstwą martwych organizmów, rośliny nie rosłyby przez brak soli mineralnych w glebie. Brak roślin spowodowałby śmierć roślinożerców, brak roślinożerców to pewna śmierć mięsożerców czyli zagłada życia na Ziemi. W gospodarstwie domowym rozkładają papier,drewno,farbę,gumę. Ogromną rolę odgrywają bakterie w oczyszczaniu wód i ścieków co przy dzisiejszym stanie zanieczyszczenia rzek ma coraz większe znaczenie. Bakterie rozkładają szczątki roślinne i zwierzęce, przeciwdziałając gromadzeniu się ich w coraz większej iloci. Również ludzie wykorzystują bakterie do produkcji serów,kefirów,kiszą kapustę,ogórki,z nich robi się szczepionki. Są też bakterie które wywołują zaburzenia specjalnie prowadzonych procesów fermentacyjnych i powodują psucie się artykułów spożywczych, często na wielką skalę. Grzyby odgrywają istotną rolę w utrzymywaniu równowagi ekologicznej na naszej planecie. jako saprofity pobierają substancje odżywcze z martwych organizmów oraz z podłoży organicznych, uwalniając pierwiastki, które następnie mogą być wyłączane w cykle biochemiczne. Gdyby nie ciągły rozkład, podstawowe składniki odżywcze zostałyby uwięzione w ogromnych hałdach martwych zwierząt,odchodów,gałęzi i liści.Grzyby wytwarzają użyteczne leki (penicylina, gryzeofulwina, cyklosporyna), ale i inne substancje chemiczne mogące powodować ataki nerwowe, konwulsje, zaburzenia psychiczne. Niektóre związki pochodzenia grzybowego w małych ilościach używane są w praktyce klinicznej jako leki przyspieszające porody, hamujące krwotoki, obniżające wysokie ciśnienie krwi czy uśmierzające migrenowe bóle głowy. Są wykorzystywane do produkcji piwa oraz wina, a także w piekarnictwie (spulchnianie ciast) czy w przemyśle spożywczym (produkcja sera oraz kwasu cytrynowego, podnoszenie walorów smakowych produktów). Niektóre grzyby jadalne uprawiane są na skalę handlową, inne – zbierane przez grzybiarzy w lesie – są cennym składnikiem potraw. Wartość odżywcza grzybów jest niewielka, zawierają one jednak wiele różnych soli mineralnych i witamin, dorównując pod tym względem warzywom. Użytek kulinarny grzybów opiera się głównie na ich wartościach smakowych i zapachowych. Pewne gatunki drożdży stanowią paszę dla zwierząt domowych.Grzyby są sprawcami wielu poważnych chorób roślin (zgorzel rakowata kasztana, choroba holenderska wiązów, parch jabłoni, brunatna zgnilizna atakująca wiśnie, śliwy i morele), zwierząt i człowieka (grzybice stóp, drożdżyce, histoplazmoza). Protisty pod względem odżywiania dzielą się na roślino podobne i zwierzęco podobne. Pozytywne działania protistów roślino podobnych w przyrodzie i organiźmie człowieka to: - Biologiczne oczyszczanie wód, - Stosuje się je jako nawóz, przez to służą do użyźniania gleb, - Wytwarzany kwas alginowy przez brunatnice stosowany w przemyśle tekstylowym jako impregnator, - Protisty to cenne składniki wody i soli mineralnych, - Stosowane są w przemyśle papierowym do produkcji tektury i kartonu, Wypisz sobie tylko te najważniejsze rzeczy.. Mam nadzieję, że pomogłam :)
Przedstaw w formie opisowej znaczenie dla człowieka i środowiska: a) bakteri b) grzybów c) protistów
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź