Witamina A: -występuje w żółtych owocach i warzywach, serze ,jajkach i maśle -skutki niedoboru: złe widzenie o zmroku, zaburzenie wzrostu i rozwoju Witamina B12: -wątroba,mleko,jaja,ryby -zaburzenia wytwarzania krwinek Witamina B6: -wątroba, drożdże, pszenica -nieprawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zaburzenie przemiany aminokwasów,drgawki Witamina C: -cytrusy,pożeczka,dzika róża -szkorbut,wypadanie zębów Witamina E: -wątroba,masło,jaja -osłabienie mięśni, zmęczenie Witamina K: -zielone warzywa liściaste,wątroba,mleko -krwawienie, krwotoki ,zaburzenie krzepnięcia krwi Makroelementy: Fosfor: -większość produktów spożywczych -składnik zębów i kości Wapń: -mleko,sery,jaja -składnij zębów i kości, umożliwia prawidłową pracę serca oraz mięśni Magnez: -rośliny strączkowe, pestki dyni, banany, kakao, orzechy -wpływa na przemianę wit. C, umożliwia pracę układu nerwowego i sefca Mikroelementy: Żelazo: -mięso, nasiona roslin strączkowych -składnik hemoglobiny, która umożliwa transport tlenu Jod: -ryby morskie, niewielka ilość w powietrzu morskim -bierze udział w wytwarzaniu hormonów potrzebnych do wzrostu, rózwój mózgu i układu nerwowego Fluor: -zielona herbata, ryby morskie, nasiona roślin strączkowych -próchnica zębów
1.Podaj występowanie i skutki niedoboru następujących witamin : - A - B12 -B6 -C -D -E -K 2. Podaj występowanie i znaczenie mikro i makro elementów.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź