witamina B1 - jest elementem enzymów utleniających węglowodany oraz aminokwasy.Mięso, drożdże, nieoczyszczone ziarna zbóż. Niedobór: choroba beri-beri witamina PP - element ważnych koenzymów współtworzących niektóre enzymy przeprowadzające reakcje redox w komórce. Sery, jaja, pełne mleko. Niedobór: uczucie zmęczenia, depresja, zaburzenia pamięci witamina B2- takie jak witaminy PP. Mięso, jaja. Niedobór: zapalenie skóry, zajady, obniżenie sprawności umysłowej. witamina B6 - jej pochodna jest koenzymem przetwarzającym aminokwasy. banany, rośliny strączkowe, mięso. Niedobór: stany zapalenia skóry. witamina C - synteza kolagenu, tworzenie istoty podstawowej zębów, wchłanianie żelaza. Świeże owoce. niedobór: szkorbut. witamina B12- wpływa na syntezę kwasów nukleinowych. Bakterie flory jelitowej, jaja. Niedobór: anemia złośliwa. ]:-> Pozdrawiam, Kluuuska. (;
Wybierz 6 dowolnych witamin i dla każdej z nich napisz : • rolę jaką pełni w organizmie • produkty , w których wystepuje • skutki niedoboru Dzięki Wielkie . ; *
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź