Źródła białek Dobrymi źródłami białek są: mięso, jaja, orzechy, zboża, rośliny strączkowe oraz nabiał, jak mleko czy ser (na przykład parmezan zawiera aż ok. 40% białka).
Białka są materiałem budulcowym tkanek i narządów,dlatego są niezbędnym składnikiem pokarmowym w żywieniu dzieci,które rosnąc zwiększają nie tylko wgę ciała,ale także wielkośc narządów wewnętrznych.Zapotrzebowanie na białko jest tym wyzsze,im młodsze jest dziecko,ponieważ rytm rozrostu jest najszybszy u najmłodszych dzieci,a w pózniejszym okresie u młodocianych w okresie pokwitania. Białka pełnowartosciowe występują głównie w produktach zwierzęcych jak: mięso,ryby, wędliny,konserwy rybne, i mięsne,drób,podroby,dziczyzna(ok15%)jaja(ok 11%) sery(ok 20%),mleko(ok3%). Dośc wysoką wartośc biologiczną mają również białka warzyw i owoców (1-3 %) Białka niepełnowartościowe mają niższą wartośc biologiczną.Należą do nich białka roślinne zawarte głównie w suchych nasionach roślin strączkowych jak:groch,fasola, soja,bób,soczewica(ok 20%)oraz w produktach zbożowych jak:pieczywo,zwłaszcza razowe,mąka,makarony,kasze( 8-13%). Dla podniesienia wartości biologicznej białek pochodzenia roślinnego należy je łączyc w posiłkach z białkiem pochodzenia zwierzęcego.Produkty strączkowe i zbożowe powinno się je łączyc z mlekiem,serem,mięsem,rybą lub jajem.