Budowa układu pokarmowego: 1.PRZEWÓD POKARMOWY 2.GRUCZOŁY TRAWIENNE PRZEWÓD POKARMOWY TO: a) jama ustna -32 zęby, (u dziecka 20 mleczaków) (siekacze po 2, kły po 1, przedtrzonowe po 2 i trzonowe z zębami mądrości po 3) -język - zbudwany z mięśni jest mięszadłem , służy do mieszania pokarmu ze śliną, na jego powierzchni znajdują się kubki smakowe - do jamy ustnej uchodzą przewody gruczołów ślinowych-ślinianki - skleja i nawilża pokarm, zawiera enzym amylazę ślinową , która wstępnie trawi węglowodany złożone, ma działanie bakteriobójcze b) gardło - wspólny odcinek przewodu pokarmowego i dróg oddechowych c) przełyk - jest to umięśniona rurka łącząca gardło z żołądkiem, ruchy perystaltyczne mięśniówki przewodu pokarmowego przesuwają pokarm w kierunku odbytu d) żołądek - jest rozszerzeniem przewodu pokarmowego - śluz chroni żołądek przed samostrawieniem, ściany żołądka wydzielają kwas żołądkowy, który zawiera kwas solny, pepsynogen ,który służy do zakwaszenia treści pokarmowej co jest konieczne dla działania pepsyny. Ma działanie bakteriobójcze, w żołądku zachodzi wstępne trawienie białek pod wpływem pepsyny. e) jelito cieńkie -dwunastnica (ok. 12cm.) - zachodzi w niej trawienie wszystkich składników pokarmu, do dwunastnicy uchodzi sok trzustkowy, co ułatwia trawienie i zawiera enzymy. SOK TRZUSTKOWY: amylaza trzustkowa - odpowiada za trawienie węglowodanów, trypsyna i chymotrypsyna za trawienie białek oraz lipaza za trawienie tłuszczy -jelito czcze - jelito kręte ( zachodzi w nich wchłanianie strawionego pokarmu do krwi) Wewnętrzną powierzchnię jelita pokrywają palczaste wyrostki zwane kosmkami jelita, które znacznie zwiększają powierzchnię wchłaniania f) jelito grube( ok. 1m) zachodzi w nim wchłanianie wody i zagęszczanie mas kałowych i wydalanie kału. W jelicie grubym znajdują się bakterie symbiotyczne, które wykorzystują niestrawione resztki pokarmu iwytrwarzają witaminy B i K 2.GRUCZOŁY TRAWIENNE a)ślinianki -przyuszne -podjęzykowe -podrzuchwowe ślinianki wydzielają i produkują ślinę b) wątroba leży w prawym podżebrzu( ok.1,5kg), jest największa, wytwarza żółć, która rozbija grube krople tłuszczu na drobne kropelki( amulgacja) ułatwiając dostęp lipazie magazunuje wiele substancji: cukier w formie glikodemu żelazo, witaminy unieczynnie toksyny produkuje heparynę c) trzustka wytwarza sok trzustkowy wytwarza hormony związane z gospodarką węglowodanową: -insulina - obniża poziom cukru we krwi -glukagon- działa antagonistycznie do insuliny - podnosi cukier we krwi Gdybyś miała jakiś problem ze zrozumienie to pytaj, pozdrawiam:)
układ pokarmowy jest to zespół narządów służące do pobierania pokaru, jego trawienie, wchłanianie i usuwanie niebędnych substancjiktóre nie zostają strawione.w uproszczeniu to umięśniona rura o róznym świetle, długości i budowie ścian. Gruczoły trawienne wydzielają soki trawiące pokarm. u ludzi i ssaków wyższych w skład układu pokarmowegom wchodzą: 1)jama ustna wraz z jej narządami - uzębienie , język,gardło,przełyk, żołądek, jelito(jelito cienkie-dwunastnica, jelito czcze i biodrowe: jelito grube-jelito zslepe, okrężnica i odbytnica) 2) gruczoły pozaścienne-ślinianki, wątroba i trzustka. długość przewodu pokarmowego jest zwiazana z jakością i strawnościa pokarmów. jeżeli nie bedziemy sie dobrze odrzywiac to możemy mieć problemy z wyżej wyminiaonymi narządami. powinniśmy jesc zdrowe pożywienie tj: owoce warzywa, ryby, makarony itp