Czym charakteryzują się kwasy kwasotwórcze ? Jak obliczyć wartościowość pierwiastka centralnego i wartościwość reszty kwasowej . ?

Czym charakteryzują się kwasy kwasotwórcze ? Jak obliczyć wartościowość pierwiastka centralnego i wartościwość reszty kwasowej . ?
Odpowiedź

Termin brzmi bardzo tajemniczo, ale samo zjawisko jest bardzo proste. Przez równowagę kwasowo-zasadową najogólniej rzecz biorąc, rozumiemy prawidłowe rozmieszczenie kationów H+ w poszczególnych przestrzeniach wodnych ustroju. Warunkuje to odpowiednie pH komórek i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Warunki fizjologiczne Równowaga kwasowo-zasadowa stanowi bardzo ważny element równowagi (homeostazy) ustrojowej. Zależy ona w istotnym stopniu od ilości spożytych płynów i pokarmów stałych, od stosunku całkowitej podaży nielotnych kwasów (lub zasad) do ich wydalania. Wiele produktów przemiany materii to kwasy (siarkowy, węglowy, fosforowy, acetooctowy), dlatego nawet w warunkach fizjologicznych istnieje tendencja do zakwaszania ustroju. Jednocześnie stan równowagi często ulega zaburzeniom w przebiegu różnych chorób. Pierwiastki kwaso- i zasadotwórcze Produkty spożywcze działają na ustrój zakwaszająco lub alkalizująco, zależnie od zawartych w nich pierwiastków kwaso- i zasadotwórczych. Dlatego też skład diety wywiera znaczny wpływ na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Do pierwiastków kwasotwórczych zaliczamy: chlor, fosfor i siarkę. Do alkalizujących natomiast należą m.in.: sód, potas, wapń i magnez.  Milirównoważniki  Istnieje miernik charakteru kwaso- i zasadotwórczego poszczególnych produktów żywnościowych. Określa się go obliczając stosunek sumy milirównoważników pierwiastków kwasotwórczych do zasadotwórczych w określonych produktach spożywczych. Obliczony stosunek milirównoważników kwasowych do zasadowych jest charakterystyczny jedynie danego produktu. Jeśli stosunek jest większy niż 1, to ma kwasotwórczy charakter. Natomiast, jeśli uzyskany wynik jest mniejszy niż 1, to badany produkt wywiera wpływ zasadotwórczy. Im wartość tego stosunku jest większa, tym produkt jest bardziej kwasotwórczy.

Dodaj swoją odpowiedź