Przeciwutleniacze to związki, które zapobiegają lub opóźniają proces utleniania wiązań chemicznych danej substancji. Dodatkowym warunkiem do spełnienia pełnej definicji przeciwutleniacza jest to, że antyoksydant musi być w stężeniu niższym niż substancja utleniana. Czyli nie można bez ograniczeń zażywać suplementów diety w postaci kapsułek witaminowych lub produktów bogatych w witaminy rozpuszczalnych w tłuszczach, gdyż można przedawkować. Różne przeciwutleniacze występują w różnych produktach, np.: • Prowitamina A (beta – karoten): marchew, dynia, morela, papryka czerwona, pomidor, natka pietruszki, szczaw, szpinak, sałata • Witamina A: nabiał, masło, żółtka jaj, tłuste morskie ryby • Witamina E: oleje roślinne, orzechy, kiełki, kukurydza, szpinak • Witamina C: owoce cytrusowe, kiwi, czerwona papryka, natka pietruszki, porzeczki, dzika róża, truskawki • Selen: orzech brazylijski • Polifenole: czerwone wino, herbata zielona, czerwona, biała
o to są przeciwutleniacze, jaka pełnia role i gdzie występują
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź