doswiadczenie fermentacja 2 gim ;x
doswiadczenie fermentacja 2 gim ;x
mam następujące doświadczenie. W zamkniętym naczyniu umieszczono roztwór drożdży z cukrem. Z tego naczynia wychodzi mała rurka do probówki. Jaki gaz wydzieli się w tej probówce kiedy odczekamy 2-3 godziny? Jak można wykryć obecnośc tego gazu i jak nazywa się ten cały proces. Mamy też wykres, że liczba pęcherzyków rośnie do temperatury 40stopni, następnie maleje ze wzrostem temperatury. Gazem tym jest znany na cały świat tlenek węgla (IV), znany dwutlenekiem węgla. Powsteje on podczas utleniania glukozy zymazą (enzymem) zawartym drożdzach. WYKRYCIE: przepuszczenie gazu przez wode wapnienna, która zacznie mętnieć (powsteje nierozpuszczlny we wodzie węglan wapnia) Ca(OH)2 + CO2----> CaCO3 + H2O