Zdrowotne skutki picia alkocholi . Potrzebuje o jak najdłuższą wypowiedź.

Zdrowotne skutki picia alkocholi . Potrzebuje o jak najdłuższą wypowiedź.
Odpowiedź

Prawie każdy z nas wie o szkodliwym wpływie alkoholu na organizm. Ostatnio coraz częściej docierają do mediów informacje o bezpośrednim toksycznym działaniu alkoholu na mięśnie i tkankę nerwową. W organizmie człowieka około 20 % przyjętej dawki alkoholu wchłania się w żołądku, reszta w jelicie cienkim. Największa koncentracja alkoholu we krwi występuje około1-2 h po spożyciu. Niewielka część, bo zaledwie 5% ulega wydalaniu w czystej postaci przez nerki oraz z powietrzem wydechowym. Reszta podlega procesowi utleniania w wątrobie. Proces ten pochłania 75% tlenu wykorzystywanego we wszystkich procesach wątrobowych. Spożycie alkoholu prowadzi więc do zablokowania metabolizmu wątrobowego. Alkohol etylowy w czystej postaci jest źródłem pustych kalorii, 1 ml zawiera ok. 9 kcal. Choć niektóre napoje procentowe zawierają pewne ilości składników odżywczych i pozytywnbie wpływających na organizm (wina) to jednak szkodliwy i destrukcyjny wpływ alkoholu na nasz organizm nigdy tych walorów nie zrekompensuje. Alkohol jest trucizną, która stopniowo uszkadza wszystkie narządy. Przyjmowanie go bez zastanowienia w większych ilościach powoduje w ustroju człowieka niekorzystne następstwa. Są one wynikiem nie tylko szkodliwego oddziaływania alkoholu na białko, ale również oddziaływania na procesy wchłaniania aminokwasów - produktów, z których białko jest budowane. Alkohol zakłóca również w znacznym stopniu metabolizm cukrów i tłuszczów prowadząc do zaburzeń poziomu glukozy we krwi. Wywołuje on hipowitaminozę, szczególnie w odniesieniu do takich witamin jak : B1, B6, PP czy B12 oraz witaminy PP. Spowodowane jest to hamującym wpływem alkoholu na procesy wchłaniania i magazynowania witamin w organizmie. U osób go nadużywających, problem niedoborów występuje więc jak gdyby w błędnym kole. Stan niedożywienia towarzyszący chronicznemu spożywaniu alkoholu prowadzi do zaburzeń we wchłanianiu tych składników z pożywienia, a proces utleniania alkoholu wzmaga zapotrzebowanie na witaminy związane z tymi przemianami. Napoje procentowe niszczą wszystkie komórki młodych tkanek, a głównie układu nerwowego. W wyniku porażenia ośrodkowego układu nerwowego (mózgu) obserwuje się obniżenie samokontroli, brak krytycznej oceny sytuacji, działania nieuzasadnione żadnymi motywacjami. Po chwilowym przypływie sił szybko następuje zwielokrotnione obniżenie sprawności. Alkohol spożywany nawet w umiarkowanych ilościach przez długi czas jest przyczyną wielu groźnych chorób jak : marskość wątroby, zapalenie trzustki, nowotwory jamy ustnej, języka, gardła, przełyku oraz choroby układu nerwowego. Częste spożywanie alkoholu prowadzi do uzależnienia alkoholowego. Alkohol wywołuje zaburzenie wchłaniania składników odżywczych, których główną konsekwencją jest blokowanie i wchłanianie węglowodanów, co objawia się obniżeniem ilości glukozy we krwi (główny objaw drzenia rąk) oraz mdłościami. Największe niedobory witaminowe dotyczą witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy A. W niektórych przypadkach obserwuje się zaburzenie metabolizmu białek i węglowodanów. Źródło: "Przewodnik po chemii życia codziennego" - John Emsley Mózg i ośrodkowy układ nerwowy. Alkohol sprawia, że czujemy się szczęśliwsi, łatwiej nawiązujemy kontakty z ludźmi, mamy mniejsze zahamowania podczas wyrażania swoich myśli. Ujmując rzecz naukowo, alkohol należy do depresantów, co nie oznacza jednak, że wpędza w depresję. Oznacza tylko, że spowalnia aktywność ośrodkowego układu nerwowego, tak że informacje wędrują dłużej wzdłuż włókien nerwowych. Stajemy się bardziej odprężeni i zbyt pewni swoich możliwości, przy czym zdolność reakcji jest obniżona, a mowa staje się bardziej poplątana. Dzieje się tak dlatego, że alkohol wypiera cząsteczki wody otaczające komórki nerwowe, to zaś z kolei wpływa na ruch naładowanych elektrycznie atomów odpowiedzialnych za przekazywanie informacji wzdłuż włókna nerwowego. Alkohol spowalnia również ruch cząsteczek - przekaźników chemicznych - przenoszących informację między komórkami. Układ słuchowy Odpowiada za poczucie równowagi. Alkohol zmienia gęstość tkanki i płynów w uchu. Im większa ilość wypitego alkoholu, tym większe zmiany, aż do momentu, gdy zupełnie stracimy poczucie równowagi. W efekcie kołyszemy się i zataczamy, próbując zrekompensować uczucie, że znajdujemy się na wzburzonym morzu. Skóra Tu odczuwamy skutki działania aldehydu octowego, który rozszerza naczynia krwionośne, powodując, że odczuwamy gorąco. Rozszerzenie naczyń wokół mózgu może zakończyć się nieprzyjemnym bólem głowy. Alkohol przyśpiesza tętno i podnosi ciśnienie krwi, co wzmaga odczuwanie ciepła. Wypicie kieliszka wódki w chłodny dzień daje taki właśnie efekt. Mitem jest jednak popularny pogląd, że ludzie umierający w śniegu od wyziębienia mogą być uratowani łykiem brandy. W rzeczywistości alkohol może tylko przyśpieszyć utratę ciepła z organizmu. Żołądek Mężczyźni trawią alkohol szybciej niż kobiety, gdyż mają w swych żołądkach więcej ADH, a to jest właśnie enzym przekształcający alkohol w aldehyd octowy. W efekcie mężczyzna z reguły lepiej toleruje alkohol niż kobieta, gdyż po wypiciu identycznych porcji do krwi mężczyzny trafia z żołądka mniej etanolu. Z kolei nerki kobiety i mężczyzny wydalają alkohol z tą samą szybkością, nie są więc przyczyną różnic w tolerancji alkoholowej między płciami. Wątroba Głównym organem usuwającym alkohol z organizmu jest wątroba, choć czyni to bardzo wolno. W istocie, znane są przypadki osób, które "wpadły" na teście alko matowym 24 godziny po ostatnim drinku. Alkohol pobudza również przemianę zawartego w wątrobie glikogenu w glukozę, tym samym pozbawiając organizm łatwo dostępnego źródła energii. Mimo więc, że alkohol jest bogaty energetycznie, nie zaspokaja apetytu, przeciwnie, raczej go pobudza. Nerki Jeśli wypijemy 250 ml wina, to w ciągu najbliższych 2 godzin stracimy co najmniej 500 ml wody wydalonej w postaci moczu. W normalnych warunkach nerki absorbują wodę. Czynią tak pod wpływem hormonu - wazopresyny - wydzielanego w przysadce mózgowej. Alkohol redukuje ilość wazopresyny, pozbawiając tym samym nerki informacji o konieczności absorpcji wody. Woda nie zatrzymywana przepływa do pęcherza, a następnie jest wydalana z organizmu. W efekcie następuje odwodnienie, o ile nie uzupełniamy ubytku wody. Pociąg seksualny Alkohol, zmniejszając nasze zahamowania, może spowodować, że czujemy się bardziej podnieceni i rozbudzeni seksualnie. Może również zwiększyć nasze możliwości w łóżku, zmniejszając wrażliwość układu nerwowego. Jednak zbyt wiele alkoholu działa tak odprężająco, że mięśnie tracą sprawność i mogą się pojawić kłopoty z erekcją. Alkohol - pytania i odpowiedzi Istnieje również przekonanie, że kieliszek wódki czy kufel piwa jeszcze nikomu nie zaszkodziły, a mimo to lekarze robią aferę, informując że nawet najmniejsze dawki tych trunku są szkodliwe dla zdrowia. Mimo iż małe dawki alkoholu nie sprawią, od razu zachorujemy trzeba pamiętać, że alkohol (zwłaszcza spirytus) w niesamowity sposób podrażnia wątrobę, która musi sobie poradzić ze zneutralizowaniem go). Mimo iż małe dawki alkoholu nie sprawią, od razu zachorujemy trzeba pamiętać, że alkohol (zwłaszcza spirytus) w niesamowity sposób podrażnia wątrobę, która musi sobie poradzić ze zneutralizowaniem go). Należy również pamiętać, ze organizm organizmowi nie równy, i zanim zaczniemy pić np. na imprezie, warto posłuchać swojego ciała (to że znajomy wypił 4 kufle piwa i "wygląda na trzeźwego", nie oznacza że my będziemy w takim samym stanie jak on spożywając 4 kufel piwa). Warto również pamiętać, ze alkohol wypijany często uszkadza narządy. Podobno alkohol ma korzystny wpływ, przy poprawie odporności organizmu?. Alkohol u osób borykających się z zakażeniem wirusowym, gorączką i stanami zapalnymi wykazuje działanie hamujące trombocyty (białe krwinki, które są produkowane są w szpiku kostnym, węzłach chłonnych, grasicy i śledzionie), te które są odpowiedzialne za zwalczanie infekcji i walkę z chorobą. Czy to prawda że dobrze jest spożywać małe dawki alkoholu przy kłopotach z sercem, chorobie wieńcowej i przy schorzeniach nerek (kamica)?. Mimo iż lekarze, dowiedli, że małe dawki alkoholu (np. lampka czerwonego wina) opóźnia procesy miażdżycowe i tym samym chroni przed udarem, wpływa bardzo niekorzystnie na mięsień sercowy, prowadząc w konsekwencji do jego zwyrodnienia (z badań naukowców z University of San Francisco wynika, że proces wapnienia tętnic wieńcowych wzrasta wraz z ilością spożywanego alkoholu). Również piwo, które jest znane jako trunek odpowiedni przy kamicy dlatego że wykazuje działanie moczopędne, może wpływać na uszkodzenie innych ważnych narządów (ponadto piwo jest bardzo wysokokaloryczne).

Zbyt duże ilości picia alkoholu mogą spowodować uzależnienie (alkoholizm). Leczenie choroby alkoholowej wymaga od Alkoholika dużo cierpliwości, musi on mieć silną wole i przyjaciół wspierających go w tych ciężkich chwilach. Również przez picie alkoholu moą nastąpić różne problemy zdrowotne, niszczy on komórki nerwowe. Alkohol może spowodować uszkodzenie wątroby i mięśnia sercowego, nadciśnienie krwi, a także zawał serca, udar mózgu i zaniki pamięci.

Dodaj swoją odpowiedź