Koniec wieku XVII i cały wiek XVIII to okres budowy zajazdów coraz bardziej okazałych, stwarzających coraz to lepsze warunki bytowania, żywienia, a nawet zapewniających rozrywki. Z tego okresu pochodzą niektóre warszawskie zajazdy: „Pod Gąsiorkiem” przy ul. Długiej, zajazdy przy ul. Bielańskiej, zajazd przy ul. Trębackiej zwany „Rydzyn”, zajazd przy Krakowskim Przedmieściu – „Dziekanka”, zajazd przy ul. Daniłłowiczowskiej oraz inne na Pradze. Z innych rejonów Polski należy wymienić zajazdy zlokalizowane w Łańcucie, Raszynie, Sławkowie, Siedlcach, Małaszewie (rys. nr 2) Sokołowie Podlaskim, Pułtusku, Wyszkowie, Kutnie, Grodzisku (rys. nr 3) i inne. Niektóre z nich ze względu na bardziej złożony program użytkowy oraz charakter zabudowy zaczęły z francuska przyjmować nazwę hotel. Były to przeważnie duże budynki murowane, mogące pomieścić znaczną liczbę gości. W części parterowej urządzano restaurację lub szynk, na piętrze lokowano gości. nie wiem czy dobrze
jak powstawało hotelarstwo w Łodzi?
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź