1.z dymu z fabryk i z trujących chemikaliów 2.zdrowa zywnośc to ta która pochodzi od zwierząt 3.każdy produkt na etykiecie ma napisane składniki i jak w składnikach jest np E658 to jest szkodliwe
1) Zanieczyszczenie gleby: -wyrzucanie odpadków komunalnych (śmieci), -wyrzucanie odpadów przemysłowych, -wylewanie na glebę toksycznych substancji, -kwaśny deszcz, -gazy, które wytwarzają zakłady przemysłowe, -spaliny, -sztuczne nawozy roślin, -środki owadobójcze. Zanieczyszczenia wody: -wyrzucanie do wody odpadków komunalnych i przemysłowych, -wylewane do wody benzyny, toksyny, pestycydy, oleje etc., -nielegalnie odprowadzane ścieki (oczywiście do wody), -transport wodny, -transport lądowy (chodzi o dwutlenek węgla, który osadza się na wodzie), -naturalnymi zanieczyszczeniami wód są m.in. zanieczyszczenie związkami żelaza i zasolenie. Zanieczyszczenie powietrza: -transport lądowy (dwutlenek węgla, który wytwarza się przy spalaniu benzyny, ropy itp.), -dwutlenek węgla, który wytwarzają m.in. elektrownie cieplne, -wydobywanie surowców, -cementownie, -wysypiska śmieci, -naturalnymi źródłami zanieczyszczenia powietrza są m.in.: wybuchy wulkanów (najpoważniejsze, ogromna ilość wydobytego dwutlenku węgla), pożary lasów, wyładowania atmosferyczne (burze). 2) Żywność ekologiczna to zywność pozbawiona konserwantów i barwników. Co nie znaczy że do końca jest pozbawiona konserwantów, bo musi miec termin ważności, są tu konserwanty czy barwniki ale naturalne. Nie znajdziemy tu np. sorbinianu potasu . 3) poprzez sprawdzenie etykiet . Jeśli w produkcie dominuja np. E217 czy tym podobne to znaczy że to sama chemia!, jest to produkt wysokoprzetworzony i szkodliwy. Tu masz szkodliwe dodatki do żywności :http://www.wikikuchnia.org/wiki/Dodatki_do_żywności