ańcuch pokarmowy, łańcuch troficzny – szeregorganizmów ustawionych w takiej kolejności, że każda poprzedzająca grupa (ogniwo) jest podstawą pożywienia następnej. Wiążą one ze sobą producentów, konsumentów ireducentów w poszczególnych biocenozach. Łańcuchy troficzne tworzą sieć zależności pokarmowych. Dzięki nim możliwy jest obieg materii i przepływ energii wekosystemach. Wyróżnia się trzy rodzaje łańcuchów: łańcuch spasania – rozpoczyna się od roślin zielonych (producentów), poprzez zwierzęta roślinożerne(konsumenci I rzędu), do drapieżców czyli konsumentówwyższych rzędównp. ziemniak—stonka—bażant—lis trawa-koza-wilk łańcuch detrytusowy – zaczyna się od martwej materii organicznej, roślinnej lub zwierzęcej, poprzezmikroorganizmy i zwierzęta saprofagiczne, do drapieżników.np. martwa materia organiczna-wiciowce-okoń-szczupak-człowiek łańcuch pasożytów – zaczyna się od konsumentów (np. 1 rzędowych) a kończy na najmniejszych pasożytach.np. krowa—bakteria—bakteriofag
na dowolnych przykładach korzystając z różnych źródeł wiedzy napisz 5 łańcuchów pokarmowych uwzględniajac wszystkie poziomy troficzne.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź