Mięso na rosół należy wkładać do zimnej wody. Im dłużej gotujesz rosół na wolnym ogniu, tym bardzie esencjonalny ma smak. Jeżeli dodatkowo chcesz poprawić zarówno smak, jak i kolor rosołu dodaj do niego przysmażoną połówkę cebuli. Ten sam efekt uzyskasz wrzucająć do rosołu kawałek suchego żółtego sera. Należy gotować rosół bez przykrywania garnka! :)
Do zrobienia rosołu potrzebujemy mięso rosołowe, np. dwa skrzydełka kurczaka lub udko, które dokłądnie płuczemy. Mięso zalewamy 2 litrami wody i gotujemy. Gdy się zagotuje, zmniejszamy moc palnika do minimalnej. Zdejmujemy z powierzchni szumowiny i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut na niewielkiej mocy (od tego zależy klarowność rosołu), po czym dodajemy dokładnie umyte i 2-3 marchewki i 2 pietruszki. Dodajmey soli, pieprzu i wegety i gotujemy na niewielkiej mocy aą warzywa i mięso będą miękkie. Dodajemy zarumienioną wcześniej cebulę. Gdy tylko warzywa lub mięso zmiekną (ok. 1h), wyjmujemy je z garnka. Na koniec doprawiamy. Podajemy najlepiej z makaronem (nitki) posypując posiekaną natką pietruszki. to jest prawdziwy ale możesz tam gdzie miejsca są pogrubione możesz pozmieniać skladniki powodzenia !!