Osmoza jest to rodzaj dyfuzji. Polega ona na swobodnym przenikaniu wody przez półprzepuszczalne błony komórkowe. Potrzebne rzeczy do wykonaia tego doświadczenia: -2 średnie ziemniaki(nie zatwarde i nie zamiękkie) - naczynia 2 np. zlewki - scyzoryk lub nóż - woda - woda z cukrem - wata, Instrukcja krok po kroku: - przetnij nożem lub scyzorykiem ziemniaki, może być w połowie - wyżłób otwór w ziemniakach(ok. 5cm) - do pierwszej dziurki wlej sama wodę, a do drugiego wodę z cukrem - przykryj ziemniaki pokrywkami - owiń ziemniaki watą i włóż do zlewki na noc Na satępny dzień zobaczymy ze poziom wody w ziemniku 1 obiżył się, a w ziemniaku 2 gdzie wlaliśmy wode+cukier podwższył się. Wata z ziemiaka do którego walismy wode z cukrem jest mokra.
Jak OPISAĆ doświadczenie ,,osmoza w kuchni' ????
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź