Mam do zrobinie tabele . mniej więcej taką  : pasożyt                źródło zakażenia                 profilaktyka kupowanie badanego mięsa, włosień kręty nieumyte warzywa częste mycie rąk .

Mam do zrobinie tabele . mniej więcej taką  : pasożyt                źródło zakażenia                 profilaktyka kupowanie badanego mięsa, włosień kręty nieumyte warzywa częste mycie rąk .
Odpowiedź

Kupowanie badanego mięsa - pasozyt: tasiemiec nieuzbrojony, źródło zakażenia: mieso wołowe z wągrami   Włosień kręty - żródło zakażenia: zarazona dziczyzna, wieprzowina larwami włośnia spiralnego, profilaktyka: nie spozywanie mięsa z niepewnych żródeł, bez atestu weterynarza   nieumyte warzywa - pasozyt: glista ludzka, profilaktyka: mycie warzyw i owoców przed spozyciem   częste mycie rąk - pasozyt: owski, źródło zakażenia: samozarazenie przez niedostateczna higiene osobistą, zanieczyszczone warzywa, owoce; często do zarażenia dochodzi takze na basench

Dodaj swoją odpowiedź