kwas metanowy(mrówkowy) :H-COOH kwas etanowy(octowy):CH3-COOH ZASTOSOWANIE: Metanowy: --ze względu na swoje właściwości grzybobójcze często wykorzystywany jako składnik preparatów grzybobójczych i zakwaszających -często występuję w mieszaninach z innymi kwasami, bądź naniesiony na nośnik -stosowany m.in. w farbiarstwie, do impregnacji. * Tłuszcze dzielimy tłuszcze pochaodzenia zwierzecego i roslinnego. *Ze wzgledu na stan sjupienia-ciekłe *ze wzgledu na charakter chemiczny -Nasycone i nienasycone
Kwas metanowy: HCOOH Kwas etanowy: CH3COOH Zastosowanie k. metanowego: występuje w jadzie mrówek i pszczół, w liściach pokżywy oraz w igliwiu świerkowym; otrzymanie: przepuszczając pary metanolu i powietrza przez czernię platynową; właściwości: ciecz, bezbarwna, o charakterystycznym zapachu, miesza się z wodą, ulega dysocjacji jonowej, ulega spalaniu, reaguje z metalami tworząc sole, ulegają reakcji z wodorotlenkami metali. Zastosowanie k. etanowego: jest składnikiem octu, otrzymuje się go w reakcji fermentacji octowej; właściwości: ciecz, bezbarwna, o charakterystycznym zapachu, miesza się z wodą, ulega dysocjacji jonowej, ulega spalaniu, reaguje z metalami tworząc sole, ulegają reakcji z wodorotlenkami metali. Tłuszcze: pochodzące: zwierzęce np. słonina, łój; roślinne np. olej słonecznikowy, rzepakowy; stan skupienia: stały (tłuszcze zwierzęce z wyjątkiem tranu), ciekły (tłuszcze roślinne i tran); budowę chemiczną: nasycone (t. stałe), nienasycone (t. ciekłe) Glukoza: c) właściwości: ciało stałe, barwy białej, o słodkim smaku, rozpuszcza się w wodzie, zaś nierozpuszcza się w alkoholu i benzynie, ma właściwości redukcyjne (próbie Tallensa i p. Trommera) Sacharoza: c) właściwości: ciało stałe, barwy białej, o budowie krystalicznej, słodkim smaku, b. dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie ma właściwości redukcyjnych, ulega hydrolizie Skrobia: a) właściwości: ciało stałe, barwy białej,nierozpuszcza się w zimnej wodzie, natomiast w wodzie gorącej tworzy kleik skrobiowy, nie wykazujewłaściwości redukcyjnych, ulega reakcji hydrolizy Celuloza: a) właściwości: jest to stała, bezpostaciowa substancja stała, bezzapachowa, nie rozpuszczalna w zimnej wodzie, zaś w gorącej tworzy roztwor koloidowy