Jama ustna: mechaniczne - rozdabnianie całego pokarmu, chemiczne - trawienie skrobi zawartej w kanapce za pomocą ptialiny Przełyk: mechaniczne - przesuwanie pokarmu Żołądek: mechaniczne - mieszanie pokarmu z sokiem żołądkowym dzięku skurczom żołądka chemiczne - odkażanie pokarmu przez kwas solny, wstępne trawienie białek przez pepsynę Dwunastnica: chemiczne - dalsze trawienie białek przez trypsynęi chymotrypsynę do postaci aminokwasów, emulgacja tłuszczu przez sok trzustkowy, rozbijanie tłuszczy przez lipazę do postaci glicerol + kwasy tłuszczowe, dalsze trawienie cukrów przez amylazę trzustkową do postaci glukozy. Jelito cienkie - wchłanianie glukozy, aminokwasów i glicerolu z kwasami tłuszczowymi do krwi Jelito grube - wchłanianie wody Odbyt - defekacja. Mam nadzieję, że o to chodziło. (:
Począwszy od jamy ustnej, a kończąc na odbytnicy przedstaw wszystkie procesy mechaniczne i chemiczne jakim podlegają składniki zawarte w kanapce(masło, szynka, liść sałaty). Proszę o natychmiastowe rozwiązanie;)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź