* Surowe mięso, drób, ryby i jaja przechowuj w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia. * Nie jedz lodów czy kremu, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych. * Skorupki jaj przed włożeniem do lodówki parz wrzątkiem przez ok. 10 sekund. * Zapomnij o tatarze. Surowe mięso i jajko to podwójne niebezpieczeństwo. * Nie jedz potraw niedopieczonych, niedogotowanych. * Nie kupuj mięsa niewiadomego pochodzenia.
Żeby uniknąć chorób układu pokarmowego wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad higieny: - przede wszystkim zawsze, przed każdym posiłkiem i po wyjściu z toalety należy myć ręce. - ważną czynnością jest też mycie zębów po każdym posiłku - umyćie przed spożyciem produktów takich jak warzywa, owoce i jajka - trzymać żywność w lodówce jeśli przechowywamy żywność przez dłuższy czas - po rozmorożeniu żywności nie wolno jej ponownie zamrażać - przed spożyciem sprawdzać date ważność - posiłki spożywać regularnie i bez pośpiechu
Czym jest stres?
Istnieje kilka definicji stresu, które można ująć w trzy podstawowe kategorie: Stres jako bodziec - przykry, przeszkadzający i odrywający od aktywności: ta kategoria próbuje opisać różnorodne, nieprzyjemne sytuacje wywołujące stres, np....
Stres
Czym jest stres ?
Istnieje kilka definicji stresu, które można ująć w trzy podstawowe kategorie:
Stres jako bodziec - przykry, przeszkadzający i odrywający od aktywności : ta kategoria próbuje opisać różnorodne, nieprzyjemne syt...
PO - Zasady przemieszczania poszkodowanych
Zasady przemieszczania poszkodowanych. Ewakuacja poszkodowanego jest dopuszczalna jedynie wówczas, gdy udzielenie mu pomocy na miejscu wypadku jest niemożliwe. Warunkiem uniknięcia dodatkowych urazów u poszkodowanego, poszkodowanego także zabez...