Wszystkie węglowodany (cukrowce) w zależności od ich składu można podzielić na trzy duże grupy 1. Jednocukry - monosacharydy 2. Dwucukry bisacharydy 3. Wielocukry - polisacharydy. Niektóre narządy, np. mózg do swojej działalności potrzebują wyłącznie węglowodanów. Z tego względu nasz organizm potrafi sam wyprodukować węglowodany - również z tłuszczów i białka. Cukry są rozkładane poprzez ślinę w której znajduje się enzym - amylaza która rozbija cząsteczki cukrów Białka są rozkładane przez pepsynę wchodzącą w skład soku żołądkowego Mocz pierwotny zawiera tylko szkodliwe substancje powstaje zaraz po filtracji krwi w cewce Malpighiego. Mocz ostateczny – mocz powstający z moczu pierwotnego w wyniku zagęszczenia, zwrotnej resorpcji i sekrecji w kanalikach nerkowych. Ma on o wiele mniejszą objętość i większe stężenie substancji niż mocz pierwotny.
wskaz role cukrów w procesie odzywiania ....... Podaj przez jakie enzymy sa rozkladane cukry....... porównaj wzgledem chemcznym mocz pierwoty i ostateczny jakie enzymy rozkładaja białka....
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź