cechy Pozytywnymi stronami stosowania inzynierii genetycznej w rolnictwie jest tworzenie nowych gatunków roslin uprawnych.Poprzez wprowadzenie do nich nowych genów mozna uzyskac rosliny o wyzszej wydajnosci plonow a takze wiekszej odpornosci na szkodniki,warunki pogodowe oraz srodki ochrony roslin.takze mozna tworzyc rosliny o smaczniejszych owocach i zawierajace wiecej witamin.z kolei wprowadzając do bakteri geny ludzkie mozna uzyskac kolonie produkujące ludzkie bialka . czynniki takie jak insulina lub czynniki krzepliwosci krwi. mozna tez tworzyc zwierzeta transgeniczne np. kozy. wady ingerowanie w geny zywych organizmow i tworzenie na duzą skale mutantow w laboratoriach napotyka przede wszystkim na wątpliwosci etyczne.ludzie boją sie jesc zywnosci modyfikowanej genetycznie gdyz choc niewątpliwie jest ona lepsza od tradycyjnej nie poznano jeszcze wpływu na organizm człowieka a negatywne skutki mogą sie pojawic dopiero po kilku latach.
Jakie są wady i zalety inżyniernii genetycznej?
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź