Anemia może być spowodowania czynnikami genetycznymi, czasem jest objawem towarzyszącym innej chorobie, często jednak występuje samodzielnie. Objawy anemii: - blada cera; - blade spojówki i śluzówki jamy ustnej i gardła; - ogólne osłabienie i zmęczenie; - trudności z koncentracją; - bóle głowy, szum w uszach, mroczki przed oczami; - nudności, utrata apetytu; - łamliwość paznokci, wypadanie włosów; - dreszcze; - problemy żołądkowe: wzdęcia, zaparcia; Gdy anemia znajduje się w zaawansowanym stadium, mogą wystąpić duszności, kołatanie serca, a nawet zaburzenia układu nerwowego. Aby zapobiec trzeba jadać jak najwięcej produktów, zawierających żelazo, a także kwas foliowy, miedź i witaminy. A więc jadać dużo warzyw i zieleniny, czyli natkę pietruszki, koperek, sałatę, świeżą kapustę, marchew, rzeżuchę, selery, paprykę, koperek, sałatę, świeżą kapustę, marchew, rzeżuchę, selery, paprykę, szczypior i cebulę, buraki, groch, fasolę i soczewicę, nasiona dyni i słonecznika, kukurydzę, a także morele, wreszcie razowy chleb, biały ser, jaja, drożdże.
pilnie potrzebuje obiawy przyczyny i zapobieganie anemi bardzo szczegółowo opisane pilne na jutro i drugie zadanie z napisać wypracowanie o świentach pilne
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź