potrzebuję na wtorek informacji o potrawie regionalnej dolnego śląska, a do tego przepis na tą potrawę

potrzebuję na wtorek informacji o potrawie regionalnej dolnego śląska, a do tego przepis na tą potrawę
Odpowiedź

' Chłodnik wiosenny' Pęczek rzodkiewek Pęczek szczypiorku Pęczek kopru 2 ogórki świeże 2 ogórki kwaszone 2 pomidory 0,2 l śmietany sól, kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Rzodkiewki ogórek kwaszony ścieramy na grubym sicie (duże oczka), a ogórki świeże i pomidory kroimy w plasterki. Szczypiorek i kpoerek siekamy, wszystko mieszamy, solimy,  dodajemy kwasek i śmietanę. Wstawiamy do lodówki (dobrze schłodzić). Dolewamy zimne, wody przegotowanej, według uznania, podajemy z ugotowanymi ziemniakami, okraszynymi masłem lub boczkiem wędzonym. Smacznego!

ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Kaszę jaglaną umyć i ugotować na sypko z dodatkiem masła i soli. Proporcje kaszy do wody 1:2. 2. W międzyczasie wypłukać szybko pieczarki, osuszyć w papierowych ręcznikach. Posiekać w średniej gubości plasterki i udusić z wcześniej podsmażoną cebulą. 3. Wymieszać z ugotowaną kaszą. Doprawić do smaku solą, pieprzem dowolnie. Podawać na ciepło z dodatkiem surówki sezonowej. Kasza jaglana z grzyami często gości na stołach wigilijnych dolnego śląska jest potrawą która orazuje tradycje dolnego śląska .ślązacy przygotowują też gołąki z kaszą jaglaną i grzyami, składniki. kasza jaglana ceula masło sól pieczarki.

Dodaj swoją odpowiedź