Dolnośląskie przepisy GOŁĄBKI PO LWOWSKU 1 główka białej kapusty 2,5 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula 5 czubatych łyżek skwarków sól i pieprz do smaku Z kapusty odciąć głąb, wybrane liście wrzucić do wrzątku i chwilę gotować. Odcedzić, każdy liść dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody ścierką lub papierowym ręcznikiem, odciąć nożem stwardniałe nerwy. Ziemniaki przygotować jak na placki ziemniaczane: zetrzeć na drobnej tarce, dodać podsmażoną na maśle cebulę, skwarki i dwa jajka. Doprawić pieprzem i solą. Farsz ziemniaczany włożyć do garnka i gotować, cały czas mieszając, aż ziemniaki przestaną być wodniste. W ostudzone liście zawijać farsz. Przygotowane gołąbki ułożyć w rondlu, podlać osoloną wodą, dodać łyżkę masła i zapiekać w piekarniku około 1,5 godz. ZUPA POMIDOROWA DOLNOŚLĄSKA 25 dag wędliny (mogą być okrawki: wędzony boczek, szynka, kiełbasa lub udko wędzonego drobiu) 1 porcja młodej włoszczyzny 3 cebule 1,5 litra rosołu wołowego 1,5 szklanki przecieru pomidorowego 2-3 łyżki oliwy 1 jajko ½ szklanki mąki pszennej garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki) ostra mielona papryka, sól Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Włoszczyznę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wędlinę pokroić w kostkę, dodać do cebuli, dusić, stale mieszając do chwili, gdy jarzyny zmiękną i staną się przezroczyste. Dodać przecier pomidorowy i dusić na małym ogniu 10 min. Zalać gorącym rosołem i gotować 20 min. Doprawić. Z mąki, jajka i szczypty soli zagnieść twarde ciasto, zetrzeć na tarce z dużymi otworami i wsypać do gotującej się zupy. Gotować do miękkości. Przed podaniem posypać zieleniną.
na wtorek muszę mieć informacje o potrawie regionalnej dolnego śląska i przepis na nią. bardzo proszę o pomoc
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź