dlaczego konieczne było dodanie cukru do drożdży przed wymieszaniem z ciastem? Czy obie porcje cista wyrosły ?   Jeżeli wyrosła tylko 1 to która i dlaczego ?   Doświadczenie dotyczy Drożdży ;) I jaka jest hipoteza to pytania czy ciasto urośnie ?

dlaczego konieczne było dodanie cukru do drożdży przed wymieszaniem z ciastem? Czy obie porcje cista wyrosły ?   Jeżeli wyrosła tylko 1 to która i dlaczego ?   Doświadczenie dotyczy Drożdży ;) I jaka jest hipoteza to pytania czy ciasto urośnie ?
Odpowiedź

Jest konieczne ponieważ drożdże to żywe kultury bakerii które żywią się węglowodanami w tym przypadku cukrem. Kiedy drożdże mają pożywkę w postaci cukru zamieniają go na dwutlenek węgla w postaci gazowej który uwalnia się z ciasta powodując jego rośnięcie i powstawanie w cieście charakterystycznych "Dziurek" Odpowiadając na drugie pytanie odpowiem ogólnikowo bo zadanie zostało chyba wyrwane z kontekstu. Wyrosła ta porcja ciasta w której były drożdże, a przedtem cukier w cieście.Ciasto bez drożdży nie rośnie ponieważ bez cukru ani drożdży nie wydziela się dwutlenek węgla który powoduje charakterystyczne rośnięcie ciasta.

Dodaj swoją odpowiedź