Okres świąteczny to czas miłości, spokoju, refleksji, wspomnień, prezentów a także domowego, smacznego jedzenia. To najbardziej rodzinny i uroczysty czas w roku. Każda pani domu chce więc przygotować na te święta uroczyste dania. A żeby wszystkie potrawy były wyśmienite święta rozpoczyna w kuchni już kilka dni przed wigilią. To właśnie tam unosi się mnóstwo aromatów, znanych zapachów i panuje prawdziwa eksplozja smaków. W wigilijnym menu nie może zabraknąć przecież tradycyjnych i wyczekiwanych dań. W święta próbujemy tradycyjnego żurku, karpia i makowca. Stół podczas kolacji zapełnia też barszcz z uszkami, kapusta z grzybami i kompot z suszu. Do świątecznych specjałów należą także polskie wypieki wigilijne: pierniki, miodowniki, świąteczne ciasteczka. Każda rodzina ma swoje tradycyjne, ulubione dania i przepisy wigilijne, niektóre pewnie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przeróżnymi, ulubionymi potrawami delektujemy się nie tylko podczas kolacji wigilijnej, ale także w pierwszy i drugi dzień świąt, sylwester i Nowy Rok. Rodzinna atmosfera i klimat, który towarzyszy tym świętom czuć od kolacji wigilijnej aż do Nowego Roku.
Napisz wypracowanie na temat:Boże Narodzenie jest inspiracją dla miłości rozwiń temat w oparciu o postać scrooga i swoje przemyślenia. (wstęp rozwinięcie zakończenie min 15 zdań)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź