Rodzaje tłuszczów zwierzęcych: - smalec - łój - tran - jedyny olej jadalny pochodzenia zwierzęcego (otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich) - masło - otrzymywane z mleka Ale znaczenia nie znam.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.
Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...
Występowanie i znaczenie tłuszczy w żywieniu
Odróżniamy dwa rodzaje tłuszczów: tłuszcze ciekłe i tłuszcze stałe.
Tłuszcze ciekłe, to te, które zawierają reszty kwasów nienasyconych i tłuszcze stałe, które zawierają reszty kwasów nasyconych.
Tłuszcze są nierozpuszc...
Polimery-rodzaje zastosowanie itd
REAKCJE POLIMERYZACJI
Polimeryzacja jest reakcją następującego po sobie łączenia się jednakowych cząsteczek w większe cząsteczki. Jest ona szczególnie charakterystyczna dla związków nienasyconych. Z etylenu na przykład powstaje subs...
Znaczenie i podział układu wewnątrzwydzielniczego
ZNACZENIE I PODZIAŁ UKŁADU WEWNĄTRZWYDZIELNICZEGO
Układ dokrewny, drugi poza układem nerwowym układ regulujący i koordynujący czynności rozmaitych części ciała u zwierząt wyższych, ogół narządów i tkanek wytwarzających do...
Biomedyka-pytania i odpowiedzi egzaminacyjne
1. Wyjaśnij pojęcie rozwoju ontogenetycznego.
Rozwój ontogenetyczny to proces rozwoju organizmu od momentu zapłodnienia komórki jajowej przez plemnik do chwili śmierci osobnika. Stanowi on łańcuch kolejno po sobie następujących ogniw p...