Właściwości lipidów i cukrów . Jak najszybciej. Daje najj ;))

Właściwości lipidów i cukrów . Jak najszybciej. Daje najj ;))
Odpowiedź

Lipidy właściwości: - w organizmie stanowią wydajne źródło energii, zarówno bezpośrednio jak i w tedy, gdy są odłożone w tkance tłuszczowej (ssaki przysypiające na zimę) - służą jako izolator termiczny, gromadząc się wokół pewnych narządów (tłuszczowa warstwa podskórna) -pełnia funkcję ochronną (torebka tłuszczowa nerki lub woski pokrywające liści i owoce) -są izolatorami elektrycznymi pozwalając na szybkie rozprzestrzenianie się fal depolaryzacyjnych wzdłuż włókien nerwowych; - w połączeniu z białkiem (lipoproteiny) stanowią ważne składniki komórkowe - funkcja budulcowa (fosfolipidy i cholesterol w błonach biologicznych oraz w osłonkach mielinowych) - funkcja regulacyjna (hormony sterydowe, witamina A i D, kwasy żółciowe) - funkcja lecznicza (glikozydy) Właściwości cukrów: własciwości cukrów prostych: -ciała stałe, -barwa biała, -nietoksyczne, -słodkie w smaku, -dobrze rozpuszczalne w wodzie, natomiast nierozpuszczalne w alkoholu oraz benzynie. -własciwosci redukujące. cukry złozone: -białe ciała stałe, -bez smaku i zapachu -nierozpuszczalne w wodzie, -ulegają reakcji hydrolizy, -nie mają własciwosci redukujących. Mam nadzieję że pomogałam i liczę na naj:)pozdrawiam

Dodaj swoją odpowiedź