jakie sa metody uniemozliwiajace rozwój bakterii w żywności?

jakie sa metody uniemozliwiajace rozwój bakterii w żywności?
Odpowiedź

Przede wszystkim konserwanty (niestety), chłodzenie (niska temperatura przechowywania), mrożenie, niektóre opakowania powinny chronic przed drobnoustrojami, bakteriami i pleśnią.

Aby zapobiec rozwojom bakterii w żywności,trzeba przedewszytkim trzymać w chłodnym miejscu.Najlepiej trzymać osobno wędliny,mięso czy warzywa.Warzywa mogą być trzymane w lodówce natomiast mięso musi być zamrożone jesli przechowywujemy je na pózniejszy czas,zapas.Dobrze wędliny trzymać w plastikowych pojemnikach.Ryby natomiast powinno się trzymać w szczelnym pojemniku aby zapach nie przechodził na inne produkty.Deskę do krojenia mięsa i warzyw powinno się mieć osobne.W ten sposób uniknie się bakterii bo pomimo umycia deski zawsze pozostaje możliwosc niedomycia deski po mięsie.Nie powinno się trzymać juz nadgniłych warzyw aby uniknąc pleśni a pleśń prowadzi do zarażenia nast ępnego produktu.Powinnismy pilnowac daty spożycia produktu.

Dodaj swoją odpowiedź