POZYTYWNE 1.są używane jako dodatek do potraw 2.dostarczają witaminy i sole mineralne 3.są stosowane do produkcji serów 4.są stosowane w piekarnictwie do spulchniania ciasta(drożdże) 5. stosowane w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków(np.pędzlak-do penicyliny) NEGATYWNE 1.powodują psucie się żywności 2.niszczą m.in. drewno, skóry, bawełny, wełny 3.wywołują choroby u ludzi i zwierząt
POZYTYWNE: 1. Grzyby kapeluszowe, smardze i trufle mogą stanowić pożywienie : drożdże wytwarzają alkohol etylowy i są niezbędne w produkcji wina , piwa, a także w wypieku chleba. 2. Pewne grzyby są przydatne przy wyrobie serów i sosu sojowego . 3. Grzyby są wykorzystywane do uzyskiwania penicyliny i innych antybiotyków. NEGATYWNE: 1.Wywołują róźne choroby człowieka i zwierząt jak np. grzybica . 2. Workowiec Claviceps purpurea- choroba infekuje kwiaty, żyta i inne zboża.
Wybrane zagadnienia z Botanikii i Zoologii
BOTANIKA
1) WYBRANE DZIEDZINY NAUK BIOLOGICZNYCH I ICH ZWIĄZEK Z INNYMI DYSCYPLINAMI PRZYRODNICZYMI.
-BIOLOGIA- jest nauką o żywych organizmach, ich pochodzeniu, rozwoju, funkcjach życiowych i współzależności z innymi organizmam...