Pozytywne: - są reducentami - rozkładają substancje organiczne i drewno, tworzą próchnicę - produkcja antybiotyków i witamin, - tworzą porosty - jako drożdże - w przemyśle gorzelniczym, piekarniczym oraz w mleczarskim przyprodukcji serów i kefirów, - walka ze szkodnikami. Negatywne: - wywołują choroby ludzi i zwierząt (grzybicę, zatrucia) - powodują psucie się produktów spożywczych, - obniżają plony roślin uprawnych jako ich pasożyty
Ja mam w ten sposób: Negatywne: * Powodują psucie się żywności. * Są przyczynami zatruć. * Wywołują choroby np. pleśnie. Pozytywne: * Porosty są wskaźnikami zanieczyszczeń. * Są przeznaczenie do fermentacji alkoholowej drożdży. * Otrzymywanie penicyliny z pędzlaka. Mam nadzieję że pomogłam. ;)
Wybrane zagadnienia z Botanikii i Zoologii
BOTANIKA
1) WYBRANE DZIEDZINY NAUK BIOLOGICZNYCH I ICH ZWIĄZEK Z INNYMI DYSCYPLINAMI PRZYRODNICZYMI.
-BIOLOGIA- jest nauką o żywych organizmach, ich pochodzeniu, rozwoju, funkcjach życiowych i współzależności z innymi organizmam...