Obróbka wstępna ma na celu usunięcie z surowca zanieczyszczeń, części niejadalnych, zepsutych oraz nadanie odpowiedniego kształu. W wyniku obróbki wstępnej z surowców powstają połprodukty. Obróbka wstępna, np. warzyw obejmuje takie czynności jak: *sortowanie, *mycie, *oczyszczanie, *płukanie, *rozdrabnianie. Zmiany zachodzące podczas obróbki wstępnej: 1)Osmoza-polega na samorzutnym przenikaniu wody przez błonę półprzepuszczalną komórki roślinnej z roztworu o stężeniu mniejszym do roztworu o stężeniu większym. 2)Procesy ciemnienia warzyw i owoców-w owocach i warzywach występują znaczne ilości związków, które mogą ulegac enzymatycznemu utlenianiu.
Produkty spożywcze mogą być spożywane bezpośrednio (owoce) lub dopiero po ich obróbce, zestawione w posiłku. zawsze wymagają odpowiedniego przygotowania czyli tzw. obróbki wstępnej. Napisz na czym polega obróbka wstępna produktów spożywczych.
Produkty spożywcze mogą być spożywane bezpośrednio (owoce) lub dopiero po ich obróbce, zestawione w posiłku. zawsze wymagają odpowiedniego przygotowania czyli tzw. obróbki wstępnej. Napisz na czym polega obróbka wstępna produktów spoży...