Do kiszenia ogórków stosuje się 8% roztwór soli kuchennej. Oblicz ile wody należy odparowac z 800g 5% roztworu aby otrzymac zalewę do kiszenia ogórków?

Do kiszenia ogórków stosuje się 8% roztwór soli kuchennej. Oblicz ile wody należy odparowac z 800g 5% roztworu aby otrzymac zalewę do kiszenia ogórków?
Odpowiedź

Cp=ms/mr x 100% 0,05=ms/800 ms=40g   0,08=40/(800-x) 64-0,08x=40 0,08x=24 x=300g wody należy odparować  

mr₁=800g Cp₁=5% ms₁=?   Cp=ms/mr * 100%   /*mr Cp*mr=ms*100%    /:100% ms=Cp*mr/100%   ms₁=5%*800g/100% ms₁=40g   ms₂=ms₁=40g Cp₂=8% mr₂=? mw=?   Cp=ms/mr * 100%   /*mr Cp*mr=ms*100%    /:Cp mr=ms*100%/Cp   mr₂=40g*100%/8% mr₂=500g   mw=mr₂-mr₁ mw=800g-500g mw=300g  

Dodaj swoją odpowiedź