1. Opisz trzy przystosowania do połykania. 2. Opisz trawienie, wchłanianie, transport i metabolizm białek. 3. Właściwości białek.

1. Opisz trzy przystosowania do połykania. 2. Opisz trawienie, wchłanianie, transport i metabolizm białek. 3. Właściwości białek.
Odpowiedź

1.Połykanie następuje wtedy gdy zwilżony i przeżuty kęs poarmu popychany zostaje przez język do tyłu. Powoduje to uniesienie miękkiej części podniebienia i dociśnięcie jej do ściany gardła. W tym samym czsie następuje uniesienie krtani i przykrycie jej przez nagłośnię. 2. TRAWIENIE- rozkład substancji odżywczych na związi o prostszej budowie. zachodzi w: jama ustna (rozpoczyna trawienie węglowodanów), żołądek (rozpoczyna trawienie białek) ; WCHŁANIANIE do krwi związów otrzymanych w procesie trawienia. jelito sienkie(składniki pokarmowe),woda Białka trawione są w soku trzustkowym o nazwie Trypsyna

Dodaj swoją odpowiedź