Białka-pełnią funkcje budulcowe. Powinny dostarczać 10_15% wartości energetycznej dziennej racji pokarmowej. Jako materiał energetyczny moga być wykorzystane w wyjątkowych sytuacjach np. głodowania. Zbudowane są z amniokwasów. Każdy organizm ma własny zestaw białek. Białka dzielimy na: - zwierzęce, które zawierają komplet potrzebnych aminokwasów czyli są pełnowartościowe (ser,mleko,mięso,jaja). - roślinne, pozbawione są jednego lub kilku aminokwasów wobec tego są niepełnowartościowe (groch,fasola,kasza,chleb,szpinak,kapusta). Wyjątkiem jest białko soi, które ma komplet aminokwasów. Tłuszcze- pełnią funkcję zapasową, energetyczną. Prawidłowa dieta nie powinna zawierac więcej tłuszczów niż 25-30% dziennie. Zbudowane są z długich łańcuchów kwasów tłuszczowych pospinanych po trzy cząsteczki glicerolu. Tłuszcze dzielimy na: - zwierzęce=nasycone (masło,smalec,słonina)- z nich w wątrobie produkowany jest cholesterol, który pełni funkcje budulcowe, ale w nadmiarze jest przyczyną chorób układu krążenia chyba mam dobrze
omów pochodzenie i role składników odrzywczych
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź