1. Jaki rodzaj roztowru (nasycony czy nienasycony ) powstanie przez zamieszanie 150 g wody o temperaturze 25 C i 250 g cukru ?   2.Ile gramów wody o temperaturze 20 C potrzeba do otrzymania nasyconego roztworu cukru z 50 g cukru ?

1. Jaki rodzaj roztowru (nasycony czy nienasycony ) powstanie przez zamieszanie 150 g wody o temperaturze 25 C i 250 g cukru ?   2.Ile gramów wody o temperaturze 20 C potrzeba do otrzymania nasyconego roztworu cukru z 50 g cukru ?
Odpowiedź

Zad.1 ok 211g cukru rozp. się w 100g wody w temp 25stC   211g cukru ---- 100g wody X ------ 150g wody X=316,5g cukru   Wniosek: w 25stC w 150g wody rozpuszcza się 316,5g cukru tworząc roztwó nasycony, skoro zmieszano 150g i 250g cukru, to oznacza że roztwór jest nienasycony.   Zad.2 ok 204g cukru rozp. się w 100g wody w 20stC   204g cukru ---- 100g wody 50g cukru ---- X X=24,5g wody jest potrzebne

zad.1 rozp. cukru w temp 25°C=ok. 212g/100g H2O   212g--------------100g H2O xg-----------------150g H2O   xg=212g*150g/100g xg=318g   z tego wynika, że w 150g wody należy rozpuścić 318g cukru, aby powstał roztwór nasycony, a skoro rozpuszczono mniej cukru powstał roztwór nienasycony       zad.2 rozp. cukru w temp. 20°C=ok. 205g/100g H2O   205g--------------305g roztw. 50g-----------------xg roztw.   xg=50g*305g/205g xg=74,4g roztworu   mw=mr-ms mw=74,4g-50g mw=24,4g H2O

Dodaj swoją odpowiedź