1popczas wyładowania atmosferycznego (pioruns) powstają tlenki azotu , ale także jest azot w powietrzu i właśnie w ten sposub pobierają rośliny przez bakterie i te bakterie przetważaja azot w amoniak amoniak powoduje rozkład szczątek następne bakterie w glebie przetwarzają w azoten . Azoten pobierają rosliny z gleby. NAwozy też nają azot . 2 Zastosowanie materiały wybuchowe przemysł spożywczy - inaczej proszek do pieczenia ( amoniak) rolnictwo - nawozy ( amoniak ) motoryzajca - poduszki poowietrzne - wypełnia się azotem medycyna - znieczulenia
1. - Podczas wyładowań atmosferycznych powstają tlenki azotu. - Rośliny motylkowe pobierają azot z powietrza dzięki symbiozie z bakteriami. - Bakterie żyjące w glebie przekształcają azot w amoniak. - Nastepnie przekształcają amoniak w azotany. - Bakterie przekształcają nadmiar azotanów w gazowy azot i azot znowu wraca do powietrza. I tak w kółko. 2. - Azot wykorzystuje się w przymysle spozywczym. Azot jest skladnikiem związku chemicznego o nazwie wodoroweglan amonu , stosowanego jako proszek do pieczenia. Można go tu wykorzystywac, bo pod wpływem wysokiej tem. rozkłada sie on na produkty gazowe , powodujace spulchnianie ciasta. - Azot stosuje się w rolnictwie , bo otrzymuje sięz niego amoniak służący do produkcji nawozów sztucznych. ;)