- są wykorzystywane jako pokarm w gospodarce rybnej, - biorą udział w biologicznym oczyszczaniu wód, - wydzielają tlen podczas fotosyntezy, - zwiększają aerację, czyli napowietrzenie gleby, mineralizują glebę, jako nawóz wzbogacają glebę w próchnicę, - wykorzystywane są jako pasza dla zwierząt (listownica, morszczyn), - stanowią białkowy pokarm dla człowieka (chlorella, listownica), - są źródłem witamin, jodu, boru, miedzi, soli potasowych i sodowych (morszczyn), - przemysł tekstylny wykorzystuje kwas alginowy (z brunatnic) do impregnacji tkanin (aby były nieprzemakalne) , -przemysł papierowy wykorzystuje kwas alginowy (z brunatnic) do produkcji kartonu i tektury, - w postaci agaru (z karsnorostów) znajdują zastosowanie w piekarnictwie i cukiernictwie, - w przemyśle spożywczym używane są do produkcji galaretek, lodów, majonezu
w przyrodzie 1 oczyszczanie wody tylko to wiem