Jeżeli chcemy zadbać o skórę powinniśmy jeść więcej melonów, brzoskwiń marchwi, brokułów, buraków, szpinaku i natki pietruszki-zawierają beta-karoten olej słonecznikowy i inne tłuszcze roślinne ze względu na zawartość kwasów wielonienasyconych, tłuste ryby, w których są kwasy tłuszczowe omega-3, śliwek suszonych, rodzynków, orzechów włoskich i soi ponieważ znajduje się w nich witamina B6, papryki, ziemniaków i cytrusów, które zawierają witaminę C, wątroby, jaj i produktów nabiałowych (jeżeli nie jesteśmy na nie uczuleni) ze względu na zawartość witaminy A. Witaminę E znajdziemy w oliwie z oliwek, orzechach, nasionach i w awokado. Skóra musi być odpowiednio nawilżona i dlatego powinniśmy wypijać co najmniej 1,7l płynów, głównie wody
B2 (ryboflawina) Wątroba; nerki; mleko; sery; jogurt; jaja; wzbogacone produkty zbożowe B6 (pirydoksyna) Większość pokarmów, a zwłaszcza mięso, ryby, jaja, produkty zbożowe A (retinol) Tłuste ryby; olej z wątroby dorsza lub halibuta; mleko pełne; masło; sery; jaja; marchew; pomidory; papryka; mandarynki; i inne żółte lub pomarańczowe owoce E (tokoferol) Większość pokarmów, zwłaszcza kiełki pszenicy i ciemnozielone warzywa liściaste, oleje roślinne, oliwa z oliwek CYNK: Mięso, przetwory mleczne, orzechy, jaja, owoce morza KRZEM; skrzyp polny, pokrzywa, perz, podbiał, rdest ptasi lub poziewnik. Z produktów spożywczych najwięcej skrzypu zawierają; chleb razowy, płatki owsiane, otręby, fasola, groch i warzywa korzeniowe.