Woda jest tak samo ważna dla utrzymania życia jak tlen i pożywienie. Bez wody umiera każde żywe stworzenie - roślina, zwierzę, człowiek. Cała woda, także woda z kranu, pochodzi z obiegu hydrologicznego: z oceanów, jezior i rzek, z pól i lasów, z których stale wznosi się w postaci pary i powoduje powstawanie chmur. Tworzenie się chmur prowadzi do opadów deszczu, gradu i śniegu. Źródłami dzisiejszych zanieczyszczeń wody są ścieki z kopalń, zakładów przemysłowych czy naszych domów. Bardzo dużym zagrożeniem są kwaśne deszcze, które powstają w wyniku mieszania się wody ze spalinami. Powodują one śmierć ryb.Zanieczyszczenia powietrza w postaci np.: metali, mogą wytworzyć szkodliwe substancje groźne dla zwierząt i człowieka. Katastrofy tankowców powodują zatrucie wody na wiele kilometrów, śmierć zwierząt i roślin. Wraz ze zwiększeniem zaludnienia oraz rozwojem przemysły, wody powierzchniowe są bardziej zanieczyszczone. Jakość wód znacząco pogorszyła się, co doprowadziło nawet w niektórych krajach do epidemii cholery i tyfusu. Zanieczyszczenia wód są to zanieczyszczenia wywołane wprowadzaniem do nich żywych organizmów, zanieczyszczeniami mechanicznymi lub substancjami chemicznymi, które albo nie są ich naturalnymi składnikami lub też występują w stężeniach przekraczających właściwy dla nich zakres. Zanieczyszczenia wód mają bardzo szkodliwy wpływ na życie człowieka, powodują zmianę smaku, zapachu, barwy pH wody oraz jej zmętnienie.
Zanieczyszczeniami gleb i gruntów są wszelkie związki chemiczne i pierwiastki promieniotwórcze, a także mikroorganizmy, które występują w glebach w zwiększonych ilościach. Pochodzą m.in. ze stałych i ciekłych odpadów przepysłowych i komunalnych, gazów i płynów emitowanych z zakładów przemysłowych, gazów wydechowych silników spalinowych oraz z substancji stosowanych w rolnictwie. Zanieczyszczenia powietrza są głównymi przyczynami globalnych zagrożeń środowiska. Najczęściej i najbardziej zanieczyszczają atmosferę: dwutlenek węgla, dwutlenek siarki, tlenki azotu oraz pyły. Zanieczyszczenie wód – niekorzystne zmiany właściwości fizycznych, chemicznych i bakteriologicznych wody spowodowane wprowadzaniem w nadmiarze substancji nieorganicznych (stałych, płynnych, gazowych), organicznych, radioaktywnych czy wreszcie ciepła, które ograniczają lub uniemożliwiają wykorzystywanie wody do picia i celów gospodarczych.