jak przyżądzić zupę grysikową???

jak przyżądzić zupę grysikową???
Odpowiedź

Składniki: mała cebula łyżeczka oleju 20 g grysiku z orkiszu 2 szklanki bulionu jarzynowego (z kostki) 200 g warzyw – marchewka, por, seler, kalafior itp. 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki białego wina majeranek gałka muszkatołowa sól posiekana natka pietruszki   Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i pod­smażyć na rozgrzanym oleju. Wsypać grysik i jeszcze przez chwilę smażyć. Dodać bulion, gotować10 minut. Warzywa oczyścić, obrać, umyć, roz­drobnić i dodać do gorącej zupy, ugoto­wać do miękkości. Wlać śmietanę, przy­prawić i posypać posiekaną natką pietru­szki.

100g marchwi 50g selera 1 kostka bulionu warzywnego 50g kaszy manny Sposób przygotowania: Warzywa zetrzeć na grubej tarce i wrzucić na lekko osolony wrzątek. Gotować ok. 20 min wraz z bulionem warzywnym. Dodać kaszę mannę i gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić ziołami (np. przyprawa włoska, cząber).

Dodaj swoją odpowiedź