Podaj właściwości fizyczne: metanolu, etanolu, fenolu, metanalu, kwasu mrówkowego, kwasu octowego, kwasu stearynowego, tłuszczów, estrów, itd.

Podaj właściwości fizyczne: metanolu, etanolu, fenolu, metanalu, kwasu mrówkowego, kwasu octowego, kwasu stearynowego, tłuszczów, estrów, itd.
Odpowiedź

Metanol: Stan skupienia: ciekły Barwa: nie posiada Miesza się z wodą w każdym stosunku Jest lżejszy od wody Temperatura topnienia = -97oC Temperatura wrzenia = 65oC Łatwopalny, zwłaszcza jego opar (niebieski płomień)   Etanol: bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu, temperatura wrzenia 78,3°C. Etanol miesza się z wodą w dowolnych stosunkach, tworząc z nią mieszaninę azeotropową (zawiera 95,5% etanolu).   Fenol: Bezbarwne ciecze lub ciała stałe Charakterystyczny zapach Niskie temperatury wrzenia i topnienia w porównaniu do alkoholi o porównywalnej masie cząsteczkowej Słabo rozpuszczalne w wodzie Działanie bakteriobójcze   Kwas mrówkowy: -bezbarwna ciecz -ostry, drażniący zapach -ma właściwości żrące -doskonale miesza się z wodą -temperatura topnienia 8.27 stopni Celsjusza -temperatura wrzenia 100.56 stopni Celsjusza -kwas mrówkowy oraz jego wodne roztwory są palne -występuje w ciele mrówek (stąd nazwa zwyczajowa)   Kwas stearynowy: białe, krystaliczne lub bezpostaciowe ciało stałe; słabo rozpuszcza się w wodzie; rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych; temperatura topnienia 69,6°C; temperatura wrzenia 355,2°C (pod ciśnieniem 512 mm Hg); gęstość 0,84 g/cm3 (w temp. 80°C);   Estry: są bezbarwnymi, lotnymi cieczami, słabo rozpuszczalnymi w wodzie, o przyjemnym owocowym zapachu

Dodaj swoją odpowiedź