Rozpuszczalność substancji - jest to pojecie określające liczbe gramów substancji możliwą do rozpuszczenia w 100 gramach rozpuszczalnika (najczesciej wody)w danej temperaturze i pod danym cisnieniem. Rozpuszczlanośc to wilekośc fizyczna. Rozpuszczalnosc oznaczamy jako L. Rozpuszczalnosć subsancji w wodzie odczytuje się za pomocą wykresów i tabel. np.L = 60g/100g H2O oznacza, że w 100 g wody możemy rozpuscić 60 g tej substancji, aby otrzymać roztwór nasycony.
Rozpuszczalność określa liczbę gramów substancji, którą maksymalnie można rozpuścić w 100 g rozpuszczalnika - w danej temperaturze i pod stałym ciśnieniem. Proces rozpuszczania się substancji jest zależny od kilku czynników: - Rodzaj rozpuszczalnika (Wiele substancji dobrze rozpuszcza się w wodzie, np. cukier. Istnieje też wiele innych rozpuszczalników, takich jak m.in. alkohol czy benzyna.) - Temperatura rozpuszczalnika (Im wyższa temperatura, tym więcej substancj się rozpuści.) - Rozdrobnienie substancji ( Rozdrobnienie substancji przyśpiesza proces rozpuszczania.) - Mieszanie (Mieszanie przyśpiesza proces rozpuszczania.) Roztwory mogą być nasycone i nienasycone, zależy to od ilości substancji rozpuszczanej. Roztwory nasycone to takie, w których nie da się rozpuścić więcej substancji. Roztwory nienasycone to roztwory w których można dodatkowo rozpuścić więcej substancji. Ilość substancji rozpuszczającej się w 100g wody w danej temperaturze można odczytać z krzywych rozpuszczalności. Na podstawie Podręcznika do klas I-III gimnazjum "Chemia w gimnazjum", WSiP