Tasiemiec zarówno uzbrojony jak i nieuzbrojony posiada główkę wraz z przyssawkami dzięki czemu przyczepia się w ciele. Jest obojniakiem, dzięki czemu nie potrzebuje partnera. Wytwarza miliony jaj. Człony wydalane są wraz z kałem. Tasiemcem możemy zarazić się poprzez niezbadane weterynaryjne mięso. Glista ma obłe ciało zwężone na końcach. Możemy się nią zarazic poprzez nieumyte warzywa.
Tasiemiec i glista ludzka to pasozyty przewodu pokarmowego. Glista ludzką człowiek najczęściej zaraża sie zjadając jej jaja wraz z nieumytymi warzywami,pijąc zanieczyszczoną wodę lub spozywając posiłki brudnymi rękami.Samica glisty ludzkiej składa jaja,które wraz z kałem są wydalane z organizmu człowieka.Jaja glisty sa bardzo odporne,mogą leżeć w ziemi wiele lat.Gdy dostaną się ponownie do organizmu czlowieka /np.ze żle oczyszczonymi warzywami/rozwijaja się z nich nowe osobniki.Objawami zakażenia są:bóle brzucha,nudności,wymioty,zaparcia lub biegunki. Niebezpiecznym pasożytem dla człowieka jest także tasiemiec.Człowiek zaraża się nim zjadając mięso wieprzowe lub wołowe,w którym są larwy pasożyta zwane wągrami.W jelicie człowieka larwy osiągają dojrzałość płciową.Dorosłe osobniki wytwarzaja olbrzymią liczbę jaj.Są one wydalane wraz z kałem.Zjedzone przez swinie lub krowy jaja tasiemca rozwijaja się w larwy.Umiejscawiaja się one w mięśniach tych zwierząt.Spożywanie mięsa zakażonych zwierząt stanowi zagrożenia dla czlowieka. Aby uniknąć zakażenia należy stosować profilaktykę,czyli przestrzegania higieny osobistej i żywienia,a takze zapewnienia należytych warunków higienicznych i opieki weterynaryjnej chowanym zwierzętom.
Scharakteryzuj tasiemce i glisty jako pasozyty układu pokarmowego krótko plis daje naj
Scharakteryzuj tasiemce i glisty jako pasozyty układu pokarmowego krótko plis daje naj...